Tuesday, August 18, 2009

Sg Kalumpang


Kalumpang......Aku dan kawan2 aku yang amat sempoi g mandi ari terjun kalumpang. Pemandangan amat indah dan sesuai untuk amik gambar. Kalo sesapa nak pergi air terjun Kalumpang, hanya 10 minit dari Tanjung Malim. Tapi mesti ramai confius sbb signboard tuk pegi tempat cni tak tulis Sg Kalumpang tapi Kalumpang Resort & Training Centre.
Sebelum kami sampai, puas gak terpusing2 cari jalan masuk. Akhirnyer kami amik keputusan tny satu pakcik nie, tapi pakcik nie cam tak membantu la plak. Ye la satu hapak perkataan kami tak paham rupenya dia tak de gigi. Dek syok coverkan gigi yang tak der tu, pakcik tu pon bagi arahan yg tak paham buat kami gelak sakan dalam kete.
Perjalanan yang agak mencabar sbb on da way perjalanan, signboard tidak membantu, jalan agak tidak rata dan jumpe la bangunan lama. Kira mmg sesuai la dengan nama Kalumpang Resort & Training Centre sbb kebanyakkan bangunan kat cni sesuai tuk aktiviti training.
Akhirnya kami sampai juga ke Sg Kalumpang itu.. Ada 2 tmpt tuk bermandi di sini. Satu di Kalumpang Resort & Training Centre dan tempat awam.Kalo di Kalumpang Resort, entrance fee adalah RM5.00 dan segalanya dah tersedia dengan bilik air dan tmpt tuk mandi. Akan tetapi, kalo pergi tempat awam, dikatakan tiada bilik air dan kesukaran utk menukar pakaian.
Kami memilih membayar RM5.00, at least pemandangan dan kemudahan pon selesa. Kami pon cari port yang sesuai untuk mandi. Akhirnya sampai gak ke tmpt yang indah untuk kami lepak.

No comments:

Post a Comment