Monday, November 1, 2010

Cheese Cake?...

Yeah Yeah...akhirnya adik ayu bagi resepi cheese cake...

erm..bile ek aku nak buat?...

ish ish aku ni mintak aje resepi tapi nak buat tak tau bile nak buat...hehehe..

memandangkan aku cuti 5 ari stat 3hb sampai 7hb, mgkn aku akan buat cheese cake nie..

kalo aku tak post ari senin, paham2 aje la..

penyakit malas ku sudah tiba..kuang kuang kuang...


ni resepi nyer ( Hak Milik Kekal Ayu si Comey)
  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt(*ayu gune fresh cream je)
  • 2 sudu besar jus lemon(*kekadang ku durhaka sket..belasah je ngan sunquick)
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula(* sbb nk taruk topping, ku kurangkan gula nyer..heee)

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap. 

1 comment:

  1. huahuahua..sila rajin akk.. jgn malas..heee~

    ReplyDelete